V rubriki Raziskovanje možganov bomo predstavljali povzetke novih objav iz raznolikih področij nevroznanosti, ki razkrivajo delovanje živčevja v zdravju in bolezni od molekularno-celične ravni do raziskovanja višjih spoznavnih funkcij.

Novice iz možganoslovja bodo povzetki svežih objav o zanimivih raziskavah. V skladu z načeli znanosti bodo ti rezultati morali prestati preizkus ponovljivosti skozi neodvisne raziskave drugih znanstvenikov preden bomo zanje lahko rekli, da preverjeno držijo in prispevajo k znanju.

Novice iz možganoslovja bomo v svojih povzetkih skušali na kratko umestiti v okvirje trenutnega znanja in jih opremiti s kritičnim komentarjem.

Včasih se bo izkazalo, da zaključki raziskav, ki smo jih povzeli, ne bodo vzdržali neodvisne preverbe in bodo čez čas ovrženi. Tudi o tem bomo poročali v novicah, saj to za znanost ne bo poraz. Ravno nasprotno – pomenilo bo, da znanstveno preverjanje domnev deluje in skozi spodbijanje neveljavnih razlag omogoča boljše razumevanje sveta in nas samih.

Več iz možganoslovja

Nov mehanizem koristi gibanja za možgane

V nedavni raziskavi so raziskovalci pri telesno aktivnih miših v krvi določili snov, ki ugodno vpliva na spomin in število živčnih celic.

Možgani in COVID-19

Čedalje bolj jasno postaja, da okužba s SARS-CoV-2 ne prizadene le pljuč, temveč lahko na različne načine prispeva tudi k slabšemu delovanju živčevja.

Prion in beta-amiloid – sorodni duši?

Čeprav na prvi pogled nimata dosti skupnega, so raziskovalci v nedavnih raziskavah ugotovili, da sta si morda bolj podobna, kot se zdi.

Prioni: znana neznanka

Prioni, bolezensko spremenjene beljakovine, ki povzročajo posebno vrsto nevrodegenerativnih bolezni, niso le v možganih, temveč tudi v zrklih bolnikov.

Prvi koraki v nevroznanost,
znanost o možganih

E-knjižica

Za lažje branje je knjižica pregledno razdeljena na poglavja, ki jih najdete v kazalu spodaj. Če želite knjižico prenesti na lastni računalnik, lahko do celotnega dokumenta (v formatu .pdf) dostopate na spodnji povezavi.

Želite vedeti več?

Z oddajo e-naslova se boste naročili na novice o objavah na spletišču zdravaglava.si.


Z oddajo kontaktnih podatkov dovoljujete SiNAPSI in izvajalcem projektov, na katerih temelji spletišče zdravaglava.si, da vas lahko kontaktirajo z odgovori na zastavljena vprašanja ali oddane predloge.

Z vašimi kontaktnimi podatki bomo ravnali skladno z določili uredbe GDPR. SiNAPSA in RC IKTS (ki je gostitelj spletišča zdravaglava.si) se obvezujeta, da pod nobenim pogojem ne bosta delila podatkov iz baze uporabnikov neposredno ali posredno s katerokoli zunanjo organizacijo ali podjetjem.

Sašo Dolenc

“Znanost omogoča učinkovito vrednotenje idej, ki ne temelji na zaupanju avtoritetam, ampak na izmenjavi argumentov.”

Sašo Dolenc

urednik in koordinator Kvarkadabre, spletnega časopisa za popularizacijo znanosti