Kategorija: Prosti čas

Aktivno družabno življenje starostnikov zmanjšuje tveganje za razvoj demence

Več obširnih prospektivnih opazovalnih raziskav starostnikov je pokazalo, da je aktiven in družaben način življenja v tretjem življenjskem obdobju povezan z manjšo pojavnostjo Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence. Tri glavne sestavine takšnega življenjskega sloga, ki naj bi ščitile pred upadom kognitivnih funkcij pri starejših, so fizična aktivnost, hobiji, ki spodbujajo umsko aktivnost in kakovostno družabno življenje.

več >

Je blažja nezgodna poškodba možganov povezana s kasnejšimi boleznimi živčevja?

Vsako leto približno 42 milijonov ljudi po svetu doživi blažjo nezgodno poškodbo možganov. Tako kot hujša poškodba možganov tudi blažja poškodba ali pa ponavljajoče se blažje poškodbe predstavljajo dejavnik tveganja za razvoj bolezni živčevja, kot so demenca, Alzheimerjeva bolezen in amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Na udaru so predvsem ljudje, ki se ukvarjajo s kontaktnimi športi (npr. nogometom, ameriškim nogometom, boksom, hokejem, mešanimi borilnimi veščinami), vojaško osebje in žrtve domačega nasilja.

več >

Prosti čas

Prostočasne dejavnosti se v grobem delijo na tri skupine: telesna aktivnost (npr. tek, plavanje), družabne dejavnosti (npr. sodelovanje v razpravi), ter umsko vadbo (npr. branje, ali reševanje križank). Seveda pa obstajajo tudi dejavnosti, ki združujejo različne vidike vseh treh skupin (npr. ples, sodelovanje v gledališki skupini) in ki zaradi svoje kompleksnosti zahtevajo bolj zapleteno analizo za ustrezno oceno učinkovitosti. Ker smo o telovadbi in umovadbi že pisali v istoimenskih razdelkih spletišča, pa bomo v nadaljevanju omenili še nekaj drugih dejavnosti. Kombinirana statistična analiza napeljuje na zaključek, da sta splošno dobro počutje in zmanjšano tveganje za #demenco in kognitivni upad povezana predvsem s tem, koliko aktivnega sodelovanja zahteva dejavnost.

več >