Kategorija: Gibanje

Bodimo fizično aktivni

Sedentarni življenjski slog je opredeljen kot zmanjšana poraba energije zaradi obstoječe ali zmanjšane fizične aktivnosti. Takšen življenjski slog lahko vpliva na zdravje in spodbuja nastanek kroničnih bolezni. Eden od pomembnejših izzivov javnozdravstvene politike je spodbujanje zdravega življenjskega sloga. Kljub konsenzu, da je redna fizična aktivnost pomembna pri ohranjanju zdravja, je njena promocija v javnosti pogosto spregledana.

več >

Prednosti redne telesne aktivnosti med nosečnostjo

Skupina kanadskih strokovnjakov je v sodelovanju z ginekologi, porodničarji in nosečnicami na podlagi sistematičnega pregleda strokovne literature pripravila skupek priporočil za izvajanje telesne dejavnosti v nosečnosti. Svetujejo, naj nosečnice, katerih nosečnost ni tvegana, na teden opravijo vsaj 150 min zmerne telesne dejavnosti. Aerobni vadbi naj dodajo tudi vaje za moč, raztezne vaje in vaje za krepitev medeničnega dna, saj s tem zmanjšajo tveganje za razvoj zapletov v nosečnosti in poporodnem obdobju.

več >

Gibanje

Učinki vadbe na umske sposobnosti pri starejših so tako splošni kot specifični: vadba pozitivno vpliva na več različnih sposobnosti, vendar na nekatere bolj kot na druge. Pri pregledu raziskav so znanstveniki ugotovili, da ima vadba manjši vpliv na hitrost procesiranja, večji vpliv pa ima na izvršilne funkcije kot so načrtovanje, reševanje problemov, nadzor nad čustvi,
več >

Priporočila za telesno dejavnost 2018 – vse je boljše kot nič

Avtorji z novo izdajo priporočil za telesno dejavnost nadgrajujejo prejšnjo, izdano leta 2008. Priporočila temeljijo na sistematičnem pregledu literature, ki so ga opravili strokovnjaki s področja zdravja in gibanja. Najpomembnejše sporočilo: vsaka telesna dejavnost je – ne glede na trajanje in napor – boljša kot nič. 

več >

Pri izbiri aktivnosti upoštevajmo svojo telesno pripravljenost

Telesna aktivnost ima ugoden vpliv na zdravje. Ta ni odvisen od vrste aktivnosti, saj imajo različne aktivnosti podoben vpliv (povečana zmogljivost, znižanje krvnega pritiska in količine maščob v krvi, boljše počutje). Rezultati raziskav kažejo, da je za boljši izkoristek aktivnosti potrebno obremenitve prilagoditi začetni telesni pripravljenosti posameznika – hitra hoja je odlična za starostnika, ki veliko časa presedi, športnik pa mora za doseg enakega izboljšanja opraviti bolj intenzivno vadbo.

več >