Novice

V rubriki Novice iz nevroznanosti  bomo predstavljali povzetke novih objav iz raznolikoh področij nevroznanosti, ki razkrivajo delovanje živčevja v zdravju in bolezni od molekularno-celične ravni do raziskovanja višjih spoznavnih funkcij.

Novice bodo pogosto povzetki prvih objav o zanimivih znanstvenih raziskavah. V skladu s temeljnimi načeli znanosti, bodo objavljeni rezultati morali prestati preizkus ponovljivosti skozi neodvisne raziskave drugih znanstvenikov, preden zanje lahko trdimo, da predstavljajo pomembna odkritja in prispevajo k znanju. Če se bo izkazalo, da zaključki raziskav, ki jih povzemamo, iz kakršnih koli razlogov (metodoloških izboljšav, sprememb v interpretaciji ipd.) ne vzdržijo neodvisne preverbe, to za znanost ne bo poraz. Ravno nasprotno – pomenilo bo, da znanstveno preverjanje domnev deluje in nam omogoča boljše razumevanje sveta v (in okrog) nas.

Nevroznanost je daleč najbolj vznemirljiva veja znanosti, ker so možgani najbolj zanimiv predmet v vesolju. Možgani vsakega med nami so drugačni in njihove značilnosti opredeljujejo kdo smo.

Stanley B. Prusiner (1942 -)

Rad imam nesmisel! Ta predrami živčne celice.

Dr. Seuss

  Prion in beta-amiloid – sorodni duši?

  Čeprav na prvi pogled nimata dosti skupnega, saj sta udeležena pri razvoju bolezni z različno klinično sliko (prion pri praviloma hitrem in dramatičnem upadu kognitivnih funkcij in motorike v sklopu CJB, beta-amiloid pa pri zložnejšem, četudi uničujočem nastopu demence pri Alzheimerjevi bolezni), so raziskovalci v nedavnih raziskavah ugotovili, da sta si morda bolj podobna, kot

  več >

  Prioni: znana neznanka

  V zrklih bolnikov, ki so zboleli s sporadično obliko Creutzfeldt-Jakobove bolezni (sCJD) in so se po smrti darovali v raziskovalne namene, so raziskovalci odkrili velike količine prionov – bolezensko spremenjenih beljakovin, ki pri zdravih beljakovinah iste vrste sprožijo strukturne spremembe, ki povzročijo vse hitrejše napredovanje bolezni. Čeprav so prionske bolezni redke, so neozdravljive in se

  več >