Redna telovadba zmanjšuje tveganje za razvoj demence in izboljšuje kognitivno delovanje

Redna zmerna aerobna vadba lahko upočasni napredovanje kognitivnega upada, omili simptome depresije in izboljša kakovost spanca.

več >

Lahko z jemanjem vitaminov B zavarujemo svoje možgane v starosti? 

S trenutnim znanjem ne moremo trditi, da z jemanjem vitamina B v obliki prehranskih dopolnil zmanjšamo tveganje za upad miselnih sposobnosti.

več >

Ali sta rdeče in predelano meso res škodljiva za telo? Kako močni so dokazi?

Avtorji preglednega prispevka so kritično ovrednotili »nova prehranska priporočila«, ki jih odločno zavračajo in oporekajo njihovi strokovni utemeljenosti.

več >

O prehranskih smernicah (in rdečem mesu)

V tem prispevku naslavljamo vprašanja, kaj prehranske smernice sploh so, na čem temeljijo in kakšna so priporočila glede uživanja rdečega in predelanega mesa.

več >

Prehrana za zdravo glavo

Uvod Znanstveni izsledki kažejo, da nekateri dejavniki sodobnega načina življenja izrazito slabo vplivajo na zdravje možganov. Najpomembnejši pospeševalci nevrodegeneracije so predvsem iztirjeni vnetni procesi, povišan oksidativni stres in vaskularna disfunkcija 1–4. Zaradi vpletenosti v naštete procese lahko prehrana pomembno prispeva bodisi v prid bolezni ali pa h krepitvi zdravja. S prehrano povezani dejavniki tveganja (tj.

več >

Zgodnji kognitivni izzivi in razvoj demence

Izsledki obširne raziskave kažejo, da zgodnji kognitivni izzivi lahko pomembno prispevajo k počasnejšemu kognitivnemu upadu v starosti.

več >

Globalno breme nevroloških bolezni med 1990 in 2017

Bolezni živčevja so v svetovnem merilu vodilni vzrok invalidnosti in slabe kakovosti življenja ter drugi najpogostejši vzrok smrti.

več >

Lahko redna uporaba umskih sposobnosti prepreči njihov upad v starosti?

S starostjo umske sposobnosti upadajo. Tega ne moremo preprečiti, lahko pa vplivamo na potek upada.

več >

Inzulin v nosnem pršilu kot zdravilo za kognitivni upad

Inzulin ni bil učinkovit pri preprečevanju napredka kognitivnega upada, a so zaradi tehničnih težav za trdnejše zaključke potrebne dodatne raziskave.

več >

Uporaba tehnologije pred spanjem

Uporaba tehnologije pred spanjem negativno vpliva na kvaliteto spanca in delovanje čez dan, zato se spodbuja omejitev uporabe elektronskih naprav pred spanjem in zagotavljanje zadostne količine spanca.

več >